16 februari 2018

Werken in de groente- en fruitsector in Nederland – waarom is seizoenswerk niet voor iedereen een aantrekkelijke optie?

Werken in de groente- en fruitsector in Nederland – waarom is seizoenswerk niet voor iedereen een aantrekkelijke optie?

De specifieke markt voor groente en fruit en de daarbij behorende seizoensarbeid is niet voor iedereen aantrekkelijk. Daarom zal de land- en tuinbouwsector op zoek moeten naar nieuwe manieren om werknemers te werven – er is een groter verloop, het is lastiger om ze in te huren en ze voor langere tijd op één werkplek te houden. Om het voor de werknemer aantrekkelijker te maken zullen ze flexibeler moeten zijn en de lonen omhoog moeten doen. Tegenwoordig werkt het in de land- en tuinbouwsector zo dat het de werkgever is die moet proberen aan de eisen van de werknemer te voldoen.

 

Groente- en fruitsector in Nederland

 

Nederland is één van de grootste exporteurs van groente en fruit. Om precies te zijn staat Nederland op de vierde plek van de wereld ranglijst van exporteurs van verse tuinbouwproducten en wat betreft de groente- en fruitexport is Nederland de grootste! Nederland is de grootste exporteur van uien, spruitjes, bieten en wortelgroenten. Nederland staat op de tweede plek in de export van champignons, wortels, tomaten, aubergines en prei. Naast groenten exporteert Nederland ook fruit zoals peren, pruimen en druiven.

Dit grote export volume van groente en fruit brengt een grote vraag naar arbeidskrachten in de teelt, de oogst, het sorteerproces, wassen en verpakken met zich mee. Seizoenswerkers worden al gevraagd vanaf april als de asperges worden geoogst. Juli en augustus zijn de drukste maanden voor de aardappel- en bloemkooltelers. In september en oktober worden broccoli, kool en pruimen geoogst terwijl begin herfst de tijd is voor de appels-en perenpluk.

 

Voor wie is seizoenswerk aantrekkelijk?

 

Seizoenswerk bij het oogsten en sorteren van groenten en fruit in Nederland is vooral aantrekkelijk voor jongeren, studenten die op zoek zijn naar een zomerbaantje. Het is een kans om geld te sparen om de studiekosten en huisvestingskosten te dekken. Ook voor mensen die een tijd werkloos zijn geweest en hun financiële situatie moeten verbeteren doordat ze misschien hebben moeten lenen of hun vaste lasten moeten blijven doorbetalen, kan seizoenswerk aantrekkelijk zijn.

Toch geldt dat niet voor iedereen – wanneer iemand permanent werk zoekt en een vast inkomen, is werken in de agrarische sector niet aantrekkelijk. De kans is groot dat deze kandidaten toch kiezen voor ander werk in een meer stabiele sector. Werkgevers uit de agrarische sector zouden rekening moeten houden met deze instabiliteit en de salarissen moeten verhogen- dat zou het al een stuk aantrekkelijker maken.

 

Seizoenswerk – waarom is het niet voor iedereen aantrekkelijk?

 

Niet iedere werknemer kan of wil seizoenswerk doen in de land- en tuinbouw. Dit type werk is vaak sterk afhankelijk van seizoens-pieken bij bepaalde soorten groente of fruit –  vandaar dat het nooit werk het hele jaar rond is en diegenen die een permanente baan zoeken zullen niet geïnteresseerd zijn in dit werk. Bovendien is werken in de open lucht of een boomgaard ook nog afhankelijk van weersomstandigheden. Zij bepalen of de weersomstandigheden wel aantrekkelijk genoeg zijn om te gaan werken.  Regen of zonneschijn, het werk zal echter toch moeten worden gedaan.

Voor werken in de glastuinbouw ligt het weer anders. Door de klimatologische omstandigheden in de kassen kan hier het hele jaar door gewerkt worden hoewel het dan toch meestal seizoenswerk is. Ook al heeft het weer dan geen invloed op de oogst zelf – vooral tijdens de zomer  kan de temperatuur in de kassen tot grote hoogte stijgen.

Zo heeft ieder type seizoenswerk zijn voor en nadelen zodat het voor de één heel aantrekkelijk kan zijn en voor de ander een gruwel. De werkgever moet niet alleen werknemers aantrekken maar ook behouden terwijl zij hogere eisen zijn gaan stellen zodat het speciale karakter van de land- en tuinbouwsector het moeilijk maakt om vaste werknemers te werven.