Hoe voorkom je peroneelsverloop | Contrain
4 juli 2019

Hoe voorkom je peroneelsverloop

Hoe voorkom je peroneelsverloop

Personeelsverloop is normaal en ook te verwachten in de meeste bedrijven. Hoewel dit dus hoort bij ondernemerschap,kan een groot personeelsverloop interne problemen geven zoals een beschadigd imago, verlaagde productiviteit en kan op lange termijn tot hogere kosten leiden.

Hieronder volgen enkele tips om u te helpen uw personeelsverloop te beperken.

  1. Neem de juiste mensen aan

Dit is het belangrijkste om personeelverloop te beperken -de juiste mensen aannemen. Wat houdt dit in? Dit betekent die mensen aan te nemen die over de juiste kennis,  vaardigheden en ervaring beschikken voor het werk. Wees er zeker van dat de kandidaat past in de bedrijfscultuur. Hier wordt allemaal op gelet tijdens het sollicitatieproces.

  1. Hou regelmatig contact met werknemers

Open en constante communicatie tussen managers en werknemers is van cruciaal belang. Regelmatig contact betekent op de hoogte zijn en blijven van problemen en zorgen die bij werknemers kunnen leven. Het is beter om hier direct bij te zijn voordat het escaleert. Contact houden met werknemers is voor een bedrijf ook de manier om te voorzien in de persoonlijke behoeften van zijn werknemers. Daarnaast zijn stucturele evaluatiegesprekken met de werknemers nodig waarin hun functioneren en het salaris besproken worden.

  1. Bied een marktconform salaris en goede secundaire voorwaarden

Een laag arbeidsmoraal en ontevredenheid bij werknemers zijn vaak het resultaat van onderbetaling en gebrek aan secundaire arbeidsvoorwaarden. Als dit het geval is zullen werknemers op zoek gaan naar een andere baan met betere voorwaarden. Een salaris dat marktconform is, samen met een aantrekkelijk en concurrerend arbeidsvoorwaardenpakket kunnen helpen het personeelsverloop terug te dringen.

  1. Moedig vriendschappen op de werkvloer aan

Werknemers die vrienden hebben op de werkvloer scoren hoger op werkplezier. Dat heeft onderzoek uitgewezen.  Met andere woorden, werknemers zullen eerder toegewijd zijn aan het bedrijf als ze vrienden hebben op het werk. Om dit te bevorderen, probeer zo nu en dan leuke activiteiten te organiseren zodat werknemers plezier hebben en de kans krijgen elkaar beter te leren kennen. Moedig real-time face-to-face contact aan in plaats van alleen maar e-mail en telefoonverkeer.  Het kan ook helpen om team lunches te organiseren of gezamenlijke pauzes. Dit zijn allemaal ideeën om de vriendschappelijke sfeer tussen werknemers te vergroten waarmee ze meer betrokken zullen zijn bij het bedrijf en het personeelsverloop omlaag zal gaan.

  1. Laat je waardering zien

Werknemers vinden het fijn als u uw waardering laat blijken als ze hun werk goed doen en de successen samen met hen viert. Waardering houdt werknemers gemotiveerd en betrokken. Zo helpt het om ”Dank je wel” te zeggen, zeker als dat samen kan gaan met een handgeschreven notitie (indien mogeijk).

Lunches, persoonlijke attenties en complimenten zorgen ervoor dat werknemers zich gewaardeerd voelen en daarmee neemt hun inzet en betrokkenheid toe.

Dit zijn allemaal manieren om een groot personeelsverloop tegen te gaan. Nog één tip – het kan ook zeker zinvol zijn om een uitzendbureau in te schakelen om personeelsverloop tegen te gaan. Een uitzendbureau heeft de kennis en ervaring als het gaat om het vinden van de juiste kandidaten voor het werk.