Een Succesvolle Wervingsstrategie Opzetten om Tijdelijke Vacatures op te vullen | Contrain
30 januari 2019

Een Succesvolle Wervingsstrategie Opzetten om Tijdelijke Vacatures op te vullen

Een Succesvolle Wervingsstrategie Opzetten om Tijdelijke Vacatures op te vullen

Door de huidige gespannen arbeidsmarkt hebben veel bedrijven moeite om de juiste mensen te vinden voor hun openstaande vacatures. Daarnaast is de werving- en selectieprocedure kostbaar wat betreft het inhuren van personeel, zelfs voor tijdelijke vacatures. Net als bij voltijds uitzendbanen, is het een lang  proces van adverteren, sollicitatiegesprekken voeren, inhuren en inwerken. De vaste medewerkers zijn veel kostbare tijd kwijt aan dit proces dus maakt het bedrijf op die manier ook nog extra kosten.

Een draaiboek kan je bedrijf helpen om goed voorbereid te zijn indien er tijdelijk personeel ingehuurd moet worden. Een doelmatige en goed georganiseerde werving- en selectie procedure zal je helpen om de juiste mensen te vinden, ook in tijden van krapte op de arbeidsmarkt. Je zult daarmee niet alleen kosten besparen maar sneller de openstaande vacatures vullen met de juiste mensen.

Hieronder volgen enkele tips om het werving- en selectieproces beter en efficiënter in te richten:

1) Schakel een werving en selectiebureau in:  een werving- en selectiebureau beschikt bij uitstek over mensen die zoeken naar parttime werk, daarnaast hebben ze toegang tot een heel breed netwerk van potentiële kandidaten. Een uitzendbureau kan ook een prima keuze zijn wanneer je veel tijdelijk personeel in één keer nodig hebt. Een werving- en selectie bureau bespaart je bedrijf tijd en geld—je vaste medewerkers hoeven hun kostbare tijd niet te besteden aan het proces van inhuren en inwerken.

2) Adverteer: als je breed bekend maakt dat je bedrijf openstaande vacatures heeft kan dit personeel aantrekken, ook voor tijdelijk werk. Vacaturebanken en social media zijn prima podia om in contact te komen met mensen die op zoek zijn naar tijdelijk werk. Je zult een stevige social media positie moeten hebben die de aard van je bedrijf goed weergeeft, die up to date wordt gehouden en veel gelinkt is. Belangrijk is om consistent te zijn en mensen aan te trekken vanuit andere platforms waar het bedrijf een connectie mee heeft.

3) Aanbevelingen door werknemers: vormen ook een goede manier om je te helpen om tijdelijke vacatures snel op te vullen. Vraag aan je medewerkers of ze iemand kunnen aanbevelen die een openstaande vacature kan opvullen. Aanbevelingen via werknemers verlagen de kosten die je anders kwijt zou zijn aan de werving- en selectieprocedure om de juiste kandidaat te vinden.

4) Zoek lokaal: als je een tijdelijke vacature moet opvullen is het een goed idee om goed in je eigen regio rond te kijken. Veel mensen zijn op zoek naar flexwerk. Maak gebruik van plaatselijke banenmarkten, maatschappelijke evenementen en dergelijke om de juiste mensen te vinden in jouw regio.

5) Blijf flexibel: als het gaat om tijdelijk personeel, onthoud dan dat men niet voor niets naar tijdelijk werk zoekt. Zoek uit wat hen hiertoe motiveert. Misschien hebben ze verantwoordelijkheden binnen het gezin dat teen fulltime baan voor hen moeilijk of onmogelijk maakt. Studenten kunnen misschien maar een beperkt aantal uren werken vanwege onder andere studieverplichtingen. Focus op mensen die vragen om een flexibele werkweek , salaris  enz. Dit zal per kandidaat moeten worden uitgezocht maar op die manier zul je wel de openstaande tijdelijke vacature(s) opvullen met toegewijde en gemotiveerde arbeidskrachten.

6) Huur senioren in: veel bedrijven missen de kans op goede tijdelijke arbeidskrachten door niet na te denken over het inhuren van senioren. Denk eens aan het grote aantal Baby Boomers die er rondlopen die graag tijdelijk werk zouden doen om hun pensioen aan te vullen. Deze mensen hebben jarenlange werkervaring, zijn betrouwbaar en zijn blij met flexibel tijdelijk werk.

Door deze tips op te volgen zal je bedrijf een voorloper zijn waar het gaat om het aantrekken en inhuren van de beste mensen om je tijdelijke vacatures op te vullen.